Wednesday Jul 03, 2019

Avsnitt 3: De digitala minstingarna – vem ska förskolan lyssna på?

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar noll skärmtid för barn upp till två år. Alltså ingen tid över huvud taget. Och max en timme per dag för barn mellan 2 och 5 år. Samtidigt så uppmuntrar och stimulerar och kräver svenska myndigheter och kommuner att vi använder digitala medier redan i förskolan. Det är svårt det här, både för föräldrar och förskolepedagoger. Och vad vet vi egentligen om hur små barn lär sig med hjälp av digitala medier och vem i hela världen kan man lita på?

”Om de själva hade fått välja hade de suttit hela dagen och tittat på en skärm” säger Cecilia Fredlund, förälder till barn på Linblommans förskola. Det är föräldramöte och Anett Sundqvist är inbjuden för att berätta om sin forskning.

”Det vi ser är att, ja, barn kan lära sig från digitala medier men det är inte så lätt. De behöver många fler repetitioner, det behöver vara ett väldigt genomtänkt socialt material, och det behöver vara en vuxen som sitter bredvid. Då kan barnet lära sig från digitala media. Men inte av sig självt.”

Hör Anett, forskare och föräldrar och personal vid förskolan Linblomman i Linköping, i Fakultet avsnitt nummer tre.

LiU i Almedalen - digitalt och i dina lurar!

--

Intervjuade är Anett Sundqvist, universitetslektor, och föräldrar och personal vid förskolan Linblomman i Linköping.

Producent: Annelie Norberg

Postproduktion: Mattias Edborg, student vid kursen Podcast- ljudgestaltning, dramaturgi och produktionsvillkor (producerar också podcasten Mannen med den gula rocken https://www.radioplay.se/podcast/mannen-med-den-gula-rocken)

Signaturmusik: Funkysuspense av Bensound

--

Anett Sundqvists sida: https://liu.se/medarbetare/anesu12

LiUs poddar: https://liu.se/podcast

Copyright 2024 All rights reserved.

Version: 20240320