Thursday Jul 02, 2020

Fjärrvärme som handelsvara

Vi vill ha det varmt inomhus, duscha och se på TV. Vi är beroende av kommunens infrastruktur - och tar den för given. Så vad händer när kommunens ekonomi krisar, när teknikkraven skärps, och när kommersiella ägare får inflytande över våra gemensamma resurser. 

I det fjärde avsnittet av Fakultet, säsong 2, om den svenska fjärrvärmen – som attraktiv handelsvara på en internationell riskkapitalmarknad. En mogen och stabil bransch med säkra intäkter och god avkastning, som bara liksom står och tuffar på – medan vi duschar.

Hör Dick Magnusson, forskare vid Linköpings universitet, som följt och skrivit om den svenska avregleringen av energimarknaden. 

Följ också med till Helsingborg som i vintras röstade nej till en utförsäljning av sitt kommunala energibolag, Öresundskraft. Hör Maria Winberg Nordström, (L) kommunalråd för Alliansen och Per Örnell, initiativtagare till folkomröstningen och nej-kampanjen. 

--

Fakultet från LiU - ett digitalt alternativ till Almedalsveckan, i dina lurar. 

Signaturmusik: Funkysuspense av Bensound

Från Freesound: Remix 3 of CunningGnomes tango av Owdeo, Cool swing av Frankum och Intro 1N15 av setuniman.

--

Producent, klipp och mix: Annelie Norberg

Intervjuer Helsingborg: Andreas Eriksson, Rabin Akram och Felix Ekerman, studenter vid Kultur Samhälle Mediegestaltning vid Linköpings universitet.

Slutmix: Mattias Edborg

--

Fakultet är en podcast från Linköpings universitet.

https://liu.se/podcast

Copyright 2024 All rights reserved.

Version: 20240320