Monday Jun 29, 2020

Unga – risk eller möjlighet?

Unga har genom alla tider betraktats av vuxna antingen som risk eller möjlighet - beroende på politiskt sammanhang. Samhället har försökt styra genom att sätta åldersgränser: 18 för rösträtt, 20 för att handla på Systembolaget, 21 för straffrabatt.

I det första avsnittet av Fakultet, säsong 2, sätter vi fokus på barn och unga - och på de olika strategier de skaffar sig för att påverka och ta makt över sina liv, och ruska om vuxenvärlden. Om klimataktivism, migration, utbildning, gängkriminalitet och kampen för sänkt rösträtt till 16 år. Och om begreppet barnets bästa, där krocken mellan retorik och praktik många gånger är avgrundsdjup.

Hör Jonathan Josefsson, biträdande lektor vid Tema Barn, Linköpings universitet och barnrättsexpert. 

Möt också Ali Azimir, ensamkommande flykting, som blev vuxen redan vid 15. Hans aktivism stavas kunskap. Han pluggar ekonomi för att påverka sin och andras framtid. 

Hör Sam Ho, f d gängkriminell med våld som sitt påverkansvapen och Rosaline Marbinah, ordförande för ungdomsrörelsen som vägrar att acceptera att unga stängs ute från reellt inflytande – så länge rösträttsåldern är 18.

--

Fakultet från LiU - ett digitalt alternativ till Almedalsveckan, i dina lurar. 

Signaturmusik: Funkysuspense av Bensound

Från Freesound: Rachmaninov Barcarolle on Airy synth av esistnichtsoernst

Klipp från: Sveriges Radio, P3 nyheter dokumentär om Greta Thunberg och Fridays for future, SVT Uppdrag granskning om gängkriminalitet och CNN från manifestation efter skolskjutningen vid Parkland High Florida 2018.

--

Producent, klipp och mix: Annelie Norberg

Intervju Sam Ho av Therese Eriksson

Slutmix: Mattias Edborg

--

Fakultet är en podcast från Linköpings universitet.

https://liu.se/podcast

Copyright 2024 All rights reserved.

Version: 20240320