
Monday Jun 16, 2025
”Vi behöver se samhällsutmaningarna ur olika perspektiv”
I det andra specialavsnittet av podden Fakultet 2025 pratar vi om medicinsk humaniora – ett forskningsfält som länge varit starkt på Linköpings universitet. Men vad handlar det om och hur kommer den tvärvetenskapliga forskningen samhället till nytta?
LiU var först i Sverige med att etablera medicinsk humaniora som forskningsmiljö, redan 1981. Centrum för medicinsk humaniora och bioetik (CMHB) tillkom 2020. Här arbetar forskare tvärvetenskapligt för att undersöka till exempel skilda erfarenheter av hälsa och sjukdom. Men forskningen handlar inte bara om individnivån – utan även om hur vårt samhälle berörs när till exempel en ny diagnos etableras eller när medierna matar oss med en viss bild av en sjukdom.
Kristin Zeiler och Lisa Guntram, föreståndare och koordinator på CMHB, gästar podden Fakultet och pratar om styrkan med att samla tvärvetenskaplig forskning och utbildning för att nå ut såväl lokalt som nationellt och internationellt.
– Vi behöver kunna se samhällsutmaningarna från olika perspektiv. Från individens upplevelse till mer större samhälleliga strukturer. Om vi ska tackla till exempel sjukdomar som drabbar kvinnor i större utsträckning, där blir det en jättestor vinst med att samlas kring sådana frågor vid ett centrum, säger Lisa Guntram.
CMHB har ett nära samarbete med Angela Woods, professor vid Durham University, som utsågs till hedersdoktor vid Filosofiska Fakulteten 2025.
Vid Medicinska Fakulteten utsågs Gillian Einstein, professor vid University of Toronto, till hedersdoktor. Nyheter som gladde Kristin Zeiler.
– Det är otroligt roligt och betyder jättemycket för oss! Både Angela och Gillian jobbar i det tvärvetenskapliga fältet mellan humaniora, samhällsvetenskap och medicin, säger hon.
--
Medverkade:
Kristin Zeiler, professor på TEMA
Lisa Guntram, universitetslektor på TEMA
--
Producent och programledare: Marcus Nyenger
Vinjett: Bensound
Speakerröst: Fredrik Andersson
--
Fler podcast från Linköpings universitet hittar du på https://liu.se/podcast